Mýdla půlená
Dnes si ukážeme postup výroby mýdla půleného - krok za krokem.

V poslední době ráda využívám barevnost přírodních surovin v mýdlech. Proč přidávat barvu, když Spirulina zabarví mýdlo do zelena a měsíček zase do žluta - jako v mýdle, které dnes budeme vyrábět?
Pro barvení mýdla lze využít i různá koření, čaj nebo káva... Nebojte se experimentovat. Jen je potřeba myslet na to, že se s vylouhováním koření v horkém mýdle rozprostře i jeho vůně. A mydlit se paprikou, která barví krásně do oranžova, to nechceš :-)


Nachystáme si přísady do mýdlové hmoty - (zleva) odstraňovač bublinek, D-panthenol, rozmarýnový extrakt, esence: šalvěj, litsea cubeba, bergamot, spirulinový pudr, měsíček květ, měsíček CO2 extrakt.


Nachystáme si formu - podložíme do správné polohy (zde podomácku krabicová "podložka" zajištěna izolepou :-) Navážíme polovinu požadovaného množství glycerinové mýdlové hmoty. Pro spodní "zelenou" půlku jsem zvolila základ s olivovým olejem (ten je přirozeně transparentní), pro horní polovinu základ s olejem z mrkvových semínek (ten je přirozeně nažloutlý).

Po rozpuštění mýdlové hmoty ve vodní lázni přidáme spirulinový pudr a dobře rozmícháme (lepší je dopředu si spirulinu rozmíchat v glycerinu). Potom teprve přidáme D-Panthenol, rozmarýnový extrakt a esence (cca 20kapek na 100g).

Odstraňovačem bublinek vystříkáme formu, nalijeme rozpuštěnou mýdlovou hmotu, postříkáme opět odstraňovačem bublinek a necháme zatuhnout.


Jakmile je spodní vrstva zatuhlá, je možno formu postavit vodorovně, mýdlo postříkat odstraňovačem bublinek, posypat okvětními plátky měsíčku lékařského a zalít druhou polovinou mýdlové hmoty (tentokrát místo Spiruliny a rozmarýnového extraktu byl použit měsíčkový extrakt). Znovu nezapomenout použít odstaňovač bublinek.

Po zatuhnutí a odformování už zbývá jenom mýdlo rozkrájet.


Případně ozdobit sražením okrajů vlnkovaným kráječem.

Odkrájených konců mi bylo líto, tak jsem je znovu roztopila v hrnci a vyrobila z nich malé mýdélko. (při násobném ohřevu utečou do povětří vonné esence a "zlepšovadla" dostanou taky na frak - znovu ohřívat tedy nedoporučuju - ale mydlí to :-)
Teď už jen zabalit do celofánu a popsat.

Většina surovin byla zakoupena na https://www.mydlovysvet.cz/cs
Ostatní mé voňavé tvoření najdete v sekci Voňavý teror :-)