Fialky

06.04.2019

Fialka - violka vonná. V parfémech jedna ze základních ingrediencí odedávna. Velmi často je používaná v kombinaci s růží a kosatcem v takzvaném rtěnkovém akordu. Rtěnkovém proto, že právě vůně těchto tří kvítků byla používaná k parfemaci líčidel našich babiček, a tak ji máme s vůní rtěnek a pudrů spojenou.

V současných parfémech se používá syntetická vůně fialek sestavená z iononů a dalších syntetizovaných molekul (např. damascenonu a Irisonu). Je to totiž jednodušší a levnější, než získat vůni skutečných fialek pomocí enfleurage (složitého procesu, kdy se vůně destiluje z lihem rozpuštěného tuku, ve kterém se macerovalo spoustu dávek květů po několik dní). 

V parfémech se kromě "cukrátkové" vůně fialek používá ještě fialkový list, který má vůni zelenou a zemitou. (U éterických olejů na to pozor. Dost často jsou nejednoznačně označené, a vy se tak místo koupele v kvítcích válíte v trávě :-)

No a proč o tom píšu teď? Jedním z březnovo-dubnových kvítků je právě fialka a je velice jednoduché si zahrát na domácího alchymistu a fialkovou vůni uchovat. Existuje nespočet receptů. Třeba fialkový cukr - stačí usušit fialky a pak je opatrně rozemlít s krystalovým cukrem. Nebo můžete čerstvě natrhané kvítky vhodit do sklenice s medem. Fialkový sirup se zase dělá z fialek zalitých horkou vodou, svařenou se spoustou cukru a okyselenou citronem. Macerací fialek zase vyrobíte masážní fialkový olej. Fialkový odvar můžete používat jako čaj (léčí kašel), nebo jako pleťovou vodu (k čištění a zklidnění pleti).

Mě však nejvíce zaujal recept na kandované fialky. Kromě vůně totiž při troše šikovnosti uchová i krásu fialkových kvítků. 

Spočívá v tom, že se jednotlivé kvítky namáčí do bílku, obalují v moučkovém cukru, a potom se suší na pečícím papíru. Používají se jako jedlá dekorace moučníků. Je to jednoduché, jen strašná piplačka. Prosím pěkně, nenahrazujte pečící papír alobalem, ať nedopadnete jako já. Kvítky z něj totiž vůbec nejdou sloupnout :-)

A když si chci vůni fialek na jaře opravdu užít, tak se navoním Insolencí EdT (Guerlain) nebo Aimez Moi (Caron). Fialka v parfémech má totiž jednu zvláštní vlastnost, váš nos si na její vůni nezvykne a neotupí a tudíž její vůni vnímáte v závanech dlouhou dobu.

https://frangipani.cz/%E2%80%A2-co-to-jecisarske-fialky