Ceremoniální kakao
Neznám nikoho, kdo by neměl rád čokoládu. Naopak znám spoustu lidí, pro které je čokoláda jako droga. Není divu, voňavé kakao je ve spojení s cukrem a tukem vysoce návykové. Ale ne každá čokoláda obsahuje kvalitní ingredience. Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního, doporučuji ceremoniální kakao.
Kakao
První stopy kakaa se datují už 2000 let př.n.l. Kakao přezdívané pokrm bohů mělo velký význam pro původní kultury Střední a Jižní Ameriky - získalo posvátný status v kulturách Olmeků, Izapanů, Mayů, Toltéků, Aztéků a Inků. Jako velmi cenný nápoj bylo konzumováno hlavně elitou. Kakaové boby se používaly i jako měna.
Kakao má "zázračné" složení. Obsahuje antioxidanty, hořčík, železo, zinek, měď. Jeho užívání působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje koncentraci. Také v neposlední řadě působí antidepresivně - uvolňuje hormony štěstí - serotonin, dopamine.
Na energetické úrovni kakao působí na srdeční čakru - otevírá srdce. Propojuje s ostatními lidmi, s Matkou Zemí, nebo umožní spojení sama se sebou. Propojení vede i k pocitu uzemnění, které pocítíte v první čakře. Jedná se o pocit zakořenění a stability. S uzemněním pocítíte více jistoty v sebe sama a v život jako takový. Ale každý si v kontaktu s kakaem může najít něco jiného. Říká se, že léčivé kakao působí vždy tam, kde je potřeba.
Ceremoniální kakao
Pro ceremoniální kakao jsou sbírány ty nejkvalitnější kakaové boby, které rostou volně v přírodě. Zpracovávají se ručně. Čisté kakao ceremoniální kvality obsahuje pouze rozemleté kakaové boby, ve kterém jsou zachovány všechny složky kakaa včetně tuků.
S kakaem ceremoniální kvality je třeba pracovat vědomě, se záměrem a dát mu náležitou pozornost, protože
přesně taková byla dána jeho pěstování, sběru i výrobě. Před jeho přípravou je
možné meditovat, vizualizovat, praktikovat dechová cvičení, či se jen tak
připravit na vychutnání jeho doušků.
"Dvě hlavní ingredience pro přípravu ceremoniálního kakaa jsou: kakao ceremoniální kvality a váš záměr, se kterým kakao připravujete a pijete."
Ceremoniální kakao Elimba
Ceremoniální kakao jsem objevila díky mé cvičitelce Qigongu, která mi doporučila právě značku Elimba. Kakaové boby jsou ručně sbírané v peruánské oblasti Junin, jsou nadrcené, slazené kokosovým cukrem, kokosovým nektarem a nektarem z agáve, a ochucené speciální směsí koření.
Do klasické Elimby je přidané chilli, tonka, kardamon, skořice, muškátový oříšek a sůl - je lehce pikantní a zahřívací. Hned jsem si vzpomněla na film Čokoláda s Juliette Binoche a její čokoládu s chilli... Varianta "pomeranč-kurkuma" má opravdu exoticky pomerančové "vibes" :-) a je kořeněná kurkumou, pomerančovou esencí, kardamonem, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, pepřem a solí.
Kakao v obou je plné čokoládové chuti, přesto ne příliš hořké. Osobně mi chutná více jen tak, nerozpuštěné.
Návod na přípravu
Ceremoniální kakao má jemně křupavou konzistenci a můžete ho přidávat do kaší, kefírů a dalších polo-tekutin. Anebo si přímo z kakaa udělat teplý, jemně kořeněný povzbuzující nápoj. V balení naleznete 3 koule, každá z nich slouží jako jedna porce (cca 0,5l vody/rostlinného mléka cca 70°C). Pro našlehání použijte elektrický ruční pěnič mléka nebo obyčejnou nerezovou šlehací metličku. Kakao můžete také rozmixovat mixérem, zvlášť pokud připravujete více porcí.
Vzpomínala jsem, které parfémy s kakaem jsem vyzkoušela. Určitě jich bylo víc, ale většinou byly moc sladké, nebo dusivé. Nejkrásnější vůní s kakaem je tak pro mne Alambar (Laboratorio Olfattivo) - nahořklá citronová kůra a živočišná sladko-slaná ambra, práškové kakao a skořice - prostě něco jak pomerančová Elimba :-)