Ceremoniální kakao

11.02.2023

Neznám nikoho, kdo by neměl rád čokoládu. Naopak znám spoustu lidí, pro které je čokoláda jako droga. Není divu, voňavé kakao je ve spojení s cukrem a tukem vysoce návykové. Ale ne každá čokoláda obsahuje kvalitní ingredience. Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního, doporučuji ceremoniální kakao.

pro kakaové ceremonie, meditace a léčení
pro kakaové ceremonie, meditace a léčení

Kakao

První stopy kakaa se datují už 2000 let př.n.l. Kakao přezdívané pokrm bohů mělo velký význam pro původní kultury Střední a Jižní Ameriky - získalo posvátný status v kulturách Olmeků, Izapanů, Mayů, Toltéků, Aztéků a Inků.  Jako velmi cenný nápoj bylo konzumováno hlavně elitou. Kakaové boby se používaly i jako měna. 

Kakao má "zázračné" složení. Obsahuje antioxidanty, hořčík, železo, zinek, měď. Jeho užívání působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje koncentraci. Také v neposlední řadě působí antidepresivně - uvolňuje hormony štěstí - serotonin, dopamine.

Na energetické úrovni kakao působí na srdeční čakru - otevírá srdce. Propojuje s ostatními lidmi, s Matkou Zemí, nebo umožní spojení sama se sebou. Propojení vede i k pocitu uzemnění, které pocítíte v první čakře. Jedná se o pocit zakořenění a stability. S uzemněním pocítíte více jistoty v sebe sama a v život jako takový. Ale každý si v kontaktu s kakaem může najít něco jiného. Říká se, že léčivé kakao působí vždy tam, kde je potřeba.

Ceremoniální kakao

Pro ceremoniální kakao jsou sbírány ty nejkvalitnější kakaové boby, které rostou volně v přírodě. Zpracovávají se ručně. Čisté kakao ceremoniální kvality obsahuje pouze rozemleté kakaové boby, ve kterém jsou zachovány všechny složky kakaa včetně tuků. 

S kakaem ceremoniální kvality je třeba pracovat vědomě, se záměrem a dát mu náležitou pozornost, protože přesně taková byla dána jeho pěstování, sběru i výrobě. Před jeho přípravou je možné meditovat, vizualizovat, praktikovat dechová cvičení, či se jen tak připravit na vychutnání jeho doušků.

"Dvě hlavní ingredience pro přípravu ceremoniálního kakaa jsou: kakao ceremoniální kvality a váš záměr, se kterým kakao připravujete a pijete."

Ceremoniální kakao Elimba 

Ceremoniální kakao jsem objevila díky mé cvičitelce Qigongu, která mi doporučila právě značku Elimba. Kakaové boby jsou ručně sbírané v peruánské oblasti Junin, jsou nadrcené, slazené kokosovým cukrem, kokosovým nektarem a nektarem z agáve, a ochucené speciální směsí koření. 

Do klasické Elimby je přidané chilli, tonka, kardamon, skořice, muškátový oříšek a sůl - je lehce pikantní a zahřívací. Hned jsem si vzpomněla na film Čokoláda Juliette Binoche a její čokoládu s chilli... Varianta "pomeranč-kurkuma" má opravdu exoticky pomerančové "vibes" :-) a je kořeněná kurkumou, pomerančovou esencí, kardamonem, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, pepřem a solí. 

Kakao v obou je plné čokoládové chuti, přesto ne příliš hořké. Osobně mi chutná více jen tak, nerozpuštěné. 

Návod na přípravu

Ceremoniální kakao má jemně křupavou konzistenci a můžete ho přidávat do kaší, kefírů a dalších polo-tekutin. Anebo si přímo z kakaa udělat teplý, jemně kořeněný povzbuzující nápoj. V balení naleznete 3 koule, každá z nich slouží jako jedna porce (cca 0,5l vody/rostlinného mléka cca 70°C). Pro našlehání použijte elektrický ruční pěnič mléka nebo obyčejnou nerezovou šlehací metličku. Kakao můžete také rozmixovat mixérem, zvlášť pokud připravujete více porcí.

Vzpomínala jsem, které parfémy s kakaem jsem vyzkoušela. Určitě jich bylo víc, ale většinou byly moc sladké, nebo dusivé. Nejkrásnější vůní s kakaem je tak pro mne Alambar (Laboratorio Olfattivo) - nahořklá citronová kůra a živočišná sladko-slaná ambra, práškové kakao a skořice - prostě něco jak pomerančová Elimba :-)