Máslová čokoláda do koupele

08.12.2019

Napadl mě bezvadný tip na ručně vyrobený vánoční dárek - máslová čokoláda, která je určena do koupele. Podobně jako šumivé bomby nebo krémové koule rozpouštěné v teplých relaxačních koupelích dodává máslová čokoláda pokožce výživu, jemnost a ještě krásně voní.  Lázeň obohatí o cenné přírodní složky, které se v teplé vodě vstřebají do pokožky a hydratují ji. 

Potřebné suroviny na domácí tvoření jsem tentokrát pořídila na https://eshop.ekokoza.cz/cs 

Suroviny

na 4 tabulky "máslové čokolády" (každá po 50g)

  • 80g ... kakaové máslo (nerafinované)
  • 95g ... bambucké máslo (já jsem použila dezodorované)
  • 40g ... včelí vosk
  • 40g ... sušené mléko
  • 1g ... limetkový olej
  • 1g ... citronový prášek
  • 1g ... zázvorový prášek
  • 1 lžička ... holandské kakao 

Postup

Másla a oleje s voskem rozpustíme v nerezové nádobě v horké vodní lázni, nepřehříváme. Přimícháme práškové ingredience, velmi dobře promísíme. V chladné vodní lázni za stálého míchání zchladíme na teplotu cca 40°C a naléváme do formiček. Ztuhnout může v mrazáku. Skladujeme v lednici.

Je jen na vás, jak si můj recept upravíte. Místo sušeného mléka můžete použít i bylinné nebo ovocné pudry, sušenou syrovátku, jogurtový nebo medový prášek. Do "máslové čokolády" můžete přimíchat třeba sušené bylinky, ozdobit dle fantazie kávovým zrnem, kokosem. "Čokoládu" můžete plnit do papírových košíčků, nebo zabalit do staniolu. 

Anebo můžete vytvořit pravou domácí čokoládu ne do vany, ale na mlsání - mňam. Na Ekokozím blogu najdete několik návodů.

Přeji vám pěkné tvoření. A šťastné a veselé Vánoce.

Tipy

  • Na promísení hmoty dohladka je možné použít i tyčový mixér (cca 1minutu).
  • Do formiček odměříte množství tak, že si je postavíte na digitální váhu a při nalévání kontrolujete hmotnost. 
  • Pozor na vodorovnost povrchu na kterém formička stojí.
  • Hustotu hmoty je potřeba vychytat - ne moc tekutá aby se neoddělovaly složky; a ani ne moc hustá, aby se rovnoměrně do formičky rozlila (nedělala hromádky). 
  • V průběhu nalévání lze hustotu regulovat tak, že nádobu s "čokoládou" znovu ponoříte na chvilku do horké vodní lázně a promícháte. 
  • Celková hmotnost navážených surovin by vystačila na 5 tabulek po 50g, jenže opravdu velmi mnoho chládnoucí hmoty ulpí na nádobě. Zbytek  můžete z nádoby ještě za tepla stěrkou vytřít a natlačit do silikonové formičky. Výsledek po ztuhnutí nebude tak pěkný, aby ho člověk dával jako dárek, ale pro vlastní potřeby bude fajn.

"Čokoláda" je opravdu máslová - měkne při pokojové teplotě. Proto i s balením je potíž, v celofánu se patlá. Já jsem použila obaly - "dárková nebo cestovní balení na mýdla vosky nebo čokoládu" z Ekokozy - https://eshop.ekokoza.cz/cs a vyřešeno, ostatní suroviny jsem tam kupovala také. Teď už mi zbývá jen na obal vyrobit etikety.